Mellenes.

Vasara – gadalaiks, kad staigājām īsās kleitās un gribam izskatīties satriecoši. Parūpēties par sevi mūsdienās kļūst arvien grūtāk, jo viss, ko mēs ēdam nav veselīgs. Bet vislabākais teiciens ir – viss ir veselīgs, tikai kādos daudzumos. Tad nu tā, es izdomāju, ka vajadzētu uztaisīt arī tādu ierakstiņu par veselīgu uzturu, precīzāk sakot par mellenēm. Mellenes ir manas mīļākās ogas un tās es varu ēst lielos daudzumos un mellenes arī ir ļoti veselīgas. Mellenes satur daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, kas palīdz uzlabot veselību, kalpo kā līdzeklis pret organisma novecošanos.

Dietologi un zinātnieki atzīst- mellenēs ir augsts vitamīnu C un K līmenis, kā arī tās satur daudz mangāna, kas ir ļoti svarīgs jebkurai dzīvības formai. Pateicoties lielajam daudzumam tanīnu, melleņu lietošana uzturā var samazināt risku saslimt ar vēzi.Tās satur daudz A vitamīnu – karotīnu, kas uzlabo redzes funkcijas. Tāpēc mellenes uzskata par vienu no labākajiem fitoterapeitiskajiem līdzekļiem pret kataraktu. Visiem tiem cilvēkiem, kam ikdienas darbs saistīts ar biroja darbu, proti, sēdēšanu pie datora, ir ieteicams jūlijā nepažēlot laiku vai naudu, lai pēc iespējas vairāk melleņu paspētu apēst svaigā veidā.

Ja tev mellenes negaršo svaigā veidā, tad droši vari eksperimentēt un mellenēm, pievienojot svaigus augļus. Piemēram banānus.


Vari ēst tradicionālās mellenes ar pienu, arī tas būs veselīgi un garšīgi!

Vai esi mēģinājusi kādreiz uztaisīt melleņu maffinus?

Tev vajadzēs:

  • 200 g miltu
  • 150 g cukura
  • 3 tējk. cepamā pulvera
  • ½ tējk. sāls
  • 225 ml piens
  • 75 g izkausēta sviesta
  • 1 sakulta ola
  • 50 g melleņu (svaigu vai saldētu)

Pagatavošana:

Ietauko mafinu veidnītes ar 90 ml tilpumu un uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

Bļodā iesijā miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli.

Ar dakšiņu citā bļodā sakuļ pienu, sviestu un olu.

Miltu maisījuma viducī iespiež iedobi un šim maisījumam pievieno piena maisījumu un mellenes.

Ar dakšiņu ātri samaisa, līdz sausās sastāvdaļas kļust miklas.

Neputo.

Mīklai jābūt gabalainai.

Katrā veidnītē ieliek pilnu karoti mīklas. Veidnītēm jābūt piepildītām mazliet vairāk kā līdz pusei.

Cep cepeškrāsnī 20-25 minūtes zeltaini brūnus.

Liek galdā siltus vai aukstus.

Madara

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s