Burkāni – dobes karaļi.

Tā kā sen neesmu neko rakstījusi par veselīgu dzīvesveidu, tad nodomāju, ka šodien pienācis īstais laiks. Šodien tevi iepazīstināšu ar vienu no maniem mīļākajiem dārzeņiem, sauktu arī par dobes karali – burkānu. Šķiet, ka mēs katrs kādreiz esam pagaršojuši šo oranžo dārzeni, pat vienalga vai svaigā veidā vai kā sastāvdaļu kādā ēdienā. Bet pats nozīmīgākais ir tas, ka burkāns ir ne tikai garšīgs un veselīgs, bet arī pilns ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām.

Par burkānu dzimteni uzskata Dienvideiropu, jo jau tieši tur senāk cilvēki sāka audzēt šo dārzeni. Speciālisti iesaka nelietot burkānus svaigā veidā, piemēram graužot tos, jo tas nelabvēlīgi ietekmē mūsu organismu un tādā veidā neuzsūcas burkānos esošais beta-karotīns. Labāk burkānus izvēlies kopā ar kādu augu eļļu vai krējumu. Protams, ja burkānus pagatavosi kādā ēdienā, tad tas būs daudz veselīgāk nekā tad, ja grauzīsi sausus burkānus. Bet neskatoties uz šo nelielo mīnusu, burkāni tāpat ir ļoti bagāti ar vitamīniem, piemēram, B grupas vitamīniem, C, E un K vitamīniem. Tāpat arī šajos dārzeņos ir magnijs, dzelzs un fosfors, kas tik ļoti ir nepieciešams ikkatram organismam. Burkānus parasti iesaka lietot cilvēkiem, kuriem ir acu slimības, aknu slimības, kā arī cilvēkiem, kas cieš no mazasinības.

 

Madara

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s